För den som är sugen på att prova på betting på nätet, eller för den delen betting i spelbutik, finns det en hel del som är bra att veta innan man börjar. Själva spelet är i sig självt ganska enkelt och reglerna är för det allra mesta samma i olika spelbutiker och på olika bettingsajter på nätet. Men det finns samtidigt en stor variation och mångfald av bettingspel att välja mellan och det kan vara svårt att veta vad man ska satsa på från början.

För de som besöker den traditionella spelbutiken eller ATG-ombudet så är utbudet begränsat, men ändå väl tilltaget. De vanligaste formerna av betting som erbjuds från Svenska Spel är Stryktipset, Måltipset, Europatipset och Topptipset. Från ATG är V75 och V65 de allra mest populära. Alla nyss nämnda bettingspel från Svenska Spel handlar om fotboll och V75 och V65 handlar om trav med hästar.

Tipsen från Svenska Spel fungerar lite olika men i grund och botten handlar det om att utifrån sporthändelser förutse rätt resultat, så kallad sportbetting, och vinnaren ska med andra ord tippa rätt. Eventuell vinst beror delvis på hur många som vinner, eftersom det kan vara fler än en – vilket det ofta är – och vinstpotten dividerades på samtliga vinnare. Vinnaren utses baserat på hur många korrekta resultat man har förutsett. För Stryktipset krävs minst tio rätt för att vinna och högsta vinsten återfinns på tretton rätt. Det man spelar om är vilket resultat lagen får, med andra ord vinst, förlust eller oavgjort. Måltipset ger endast vinst om man får alla rätt, och det har man om man lyckas förutse vilka åtta fotbollsmatcher (av trettio) som blir mest målrika. Europatipset fungerar som Stryktipset men täcker in fotboll i flera länder inom Europa. Topptipset är en lite mer utmanande vidareutveckling av Europatipset och Stryktipset, där man ska förutse vinnare, förlorare eller oavgjort för de åtta matcherna som vid samma tidpunkt toppar de tidigare nämnda spelen.

V65 och V75 från ATG är båda varianter av samma spel, där det nuvarande V65 en gång i tiden faktiskt var mer likt dagens V75, innan spelet delades i två av praktiska skäl och fick sina nuvarande namn. I både V65 och V75 är målsättningen att man ska pricka rätt vinnare i flera olika lopp för travhästar i Sverige. För V65 gäller att man ska förutse rätt vinnare i sex lopp i en och samma omgång, och man kan spela alla vardagar, måndag till fredag. Man kan dock vinna även på fem av sex rätt. V75 fungerar snarlikt, men här ska man pricka rätt vinnare i sju lopp där loppen är förutbestämda. Varje omgång avgörs under lördagar i de allra flesta fall, men undantag har förekommit. Det går här också att vinna på fem eller sex rätt. Priset beror på hur många rader man spelar och dessa multipliceras med varandra och radpriset, som för V65 är en krona och för V75 femtio öre. Travsporten har en anrik historia och har under en stor del av 1900-talet varit en av de mest populära formerna av betting, vilket har bidragit till en tradition av stora och allt mer växande vinstpotter. Så sent som för några år sedan nådde vinstpotten makalösa 67 miljoner kr på Axevalla Travbana vid vinsttillfället, och  baranågra år tidigare landade den på 47 miljoner kr på Halmstad Travbana.