Det finns många sätt att bli en vinnare på betting, beroende på hur man spelar och hur man definierar vad det betyder att vara en vinnare. De flesta nybörjare associerar förmodligen vinnaren med den som drar hem störst vinstpott vid något tillfälle, men proffsen föredrar att det se omvänt. Det betyder alltså att den som förlorar minst är den största vinnaren och med det ska förstås att man kan spela taktiskt för att undvika förluster. Gör man det så maximerar man ju samtidigt också sina vinster, vilket är ganska finurligt.

Kunskap är en förutsättning för att kunna spelet på lika villkor med de andra spelarna och den kommer förstås ifrån ditt egna intresse för ämnet som avhandlas i en omgång betting, oavsett om det är trav eller amerikansk fotboll. Desto mer intresserad du är, desto mer kunskap får du, och desto lättare kommer det gå att spela. Men trots detta så är experterna för det mesta inte överdrivet mycket mer insatta i sporter eller evenemang än andra spelare, utan rentav ofta lite mindre insatta än många entusiaster. Det som de gör annorlunda är istället att de spelar efter system.

Det finns en mångfald olika system för framgångsrik betting där ute och vilket man ska använda beror på hur man föredrar att spela. Alla bygger på en teoretisk och matematisk modell över spelet och inget av dem garanterar framgång, vare sig på kort eller lång sikt, eftersom det finns ett stort slumpmoment i betting. Tanken är snarare att man genom dessa system maximerar sina vinstchanser sett över en längre tidsperiod. Spelar man helt utan system och planering så kommer ju inte bara spelet, utan även de egna insatserna, i viss mån vara beroende av slump. Det undviker man med ett system.

Ett system som visat sig effektivt handlar om sannolikhet för successiva vinster. Sannolikheten att exempelvis ett rugbylag vinner minskar för varje gång de vunnit utan avbrott. Det är helt enkelt mer sannolikt att man vinner en gång än två, och att man vinner två gånger i rad än att man vinner tio gånger i rad. Med sannolikhetssystemet håller man koll på så många lag som möjligt, utan att ta hänsyn till vilken som är ens egen favorit, och satsar på lag som historiskt sett vinner oftare än de förlorar. Nyckeln ligger i att man satsar först när något av dessa lag har förlorat, eftersom det då är mer troligare att de vinner nästa match än att de förlorar. Därefter gör man bäst i att avvakta igen, eftersom sannolikheten minskar för varje vinst.

Ett annat system utgå ifrån en tanke på att oavgjorda resultat säger mer än vinst och förlust. Utifrån detta system ska man välja ut lag som ofta har oavgjorda matcher, och så snart ett av dessa lag får en oavgjord match satsar man på att även nästa match blir oavgjord. Så fortsätter man som allra mest tre matcher i rad, om alla tre visar sig bli oavgjorda, eller avbryter omedelbart om det är så att någon av dessa matcher inte blir oavgjord.